Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.01.2012 19:05 - Чудото на Тавор
Автор: prespanski Категория: Други   
Прочетен: 984 Коментари: 0 Гласове:
2



Планина Тавор
image

В деня, когато Православната Църква празнува Преображение Господне на 19 август (по стар стил), всяка година на небето над планина Тавор в Палестина се появява един облак. Той се спуска над православния храм, намиращ се на върха на планината и покрива както храма, така и хората там. Това е удивително явление, защото лятото по тези места изобщо няма облаци. Спускането на този облак става единствено на Православния празник Преображение Господне, който католиците отбелязват две седмици по-рано - на 6 август по нов стил, а православните – на 19.

През 1998 г. на Преображение Господне една московска група поклонници се качи на планина Тавор за нощната света Литургия. Както е известно, всяка година на този празничен ден върху молещите се слиза благодатен облак в памет на Преображенското чудо и на онзи облак, появил се по време на Славното Преобразяване на нашия Господ Иисус Христос, а също и в памет на Гласа на Небесния Му Отец, долетял из облака и казващ: Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение; Него слушайте, (Матея. 17:5).Лятото над Тавор изобщо няма облаци. Една монахиня от Горненския женски манастир разказва, че преди няколко години на утринната Литургия по време на празника Преображение Господне над Тавор пяли по ред два хора. Изведнъж отнякъде над пеещите се появил облак. Когато запял левият хор, Благодатният облак се преместил върху него. След това отново запял десният – облакът се преместил над него. И това явление продължило през цялата служба, като облакът се местел ту над единия, ту над другия хор.

Друг път в гръцкия православен храм на Тавор съвместно служели гърци, православни араби и руско свещенство от Московска патриаршия. В мига, в който изнесли Чашата със Светите Дарове, епископ Сергий благословил всички да излязат вън от храма и да бъдат причастени там. И в същия миг над главите на поклонниците в небето се появили облаци, долитащи отнякъде с огромна скорост. В този момент вятър въобще не духал, а върховете на кипарисите едва помръдвали, докато в същото време облаците неспирно прииждали! Радостта и ликуването на събралия се народ били безгранични. Хората започнали да пеят молитви, да се кръстят, някои заплакали. Гърците запяли „Христос Воскресе” на гръцки език, а чудото с облаците продължило около час. На разсъмване над Тавор отново се появили огромни облаци. В гръцкия храм започнала втора Литургия. И облаците с невероятна скорост отново се устремили към православния храм. Прелетяли над него и се разтопили във въздуха, преди да стигнат до католическа базилика, намираща се недалеч от православната.

Планина Тавор е висока 588 метра и се намира в Ездрелонската долина. Склоновете й са покрити с дървета и храсти, а пролетта се отрупва с цветя. Но наоколо е безплодна земя и обгоряла от сушата и слънцето пустиня. Именно тук на планина Тавор, според Преданието, е станало Христовото Преображение: Иисус взе със Себе Си Петра, Иакова и Иоана, брат му, и възведе ги насаме на висока планина; и се преобрази пред тях: и лицето Му светна като слънце, а дрехите Му станаха бели като светлина, (Матея. 17:1). На иконата на Преображение този момент е предаден удивително: Христос стои на най-високото място на планината, а от Него излиза сияние. До Него, като Небесни пратеници, стоят Моисей и Илия. А учениците от страх са паднали на земята, закрили с ръце очи от ослепителната Божествена Светлина. Понякога на иконите се изобразява и Тайнственият облак, осенил апостолите, от когото те чуват Гласа на Бог Отец: Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение; Него слушайте!

Според Църковното учение, Христос се преобразява пред учениците Си, явявайки им Божествената Си Слава, за да не би по време на Неговите страдания и смърт да се усъмнят, че Той наистина е Единородният Син Божий.

Още от 4 век на Тавор се извършват поклоннически пътувания. Тогава майката на император Константин Велики Елена построява първата църква. През 6 век там били издигнати още три храма – на Преображение Господне и на пророците Моисей и Илия. По-късно кръстоносците построили голяма крепост, но не след дълго армията на Саладин разрушава всичко и до 19 век на Тавор стояли само купчина каменни останки.

През 1854 г. на планината дошъл иеромонах Иринарх, духовен син на преп. Паисий Величковски. На мястото на древния храм старецът издигнал каменен престол и започнал да извършва богослужения на него. Скоро за това узнали местните жители. Слухът за праведността на таворския старец започнал да се разнася навсякъде и тогава няколко заможни семейства му дали пари, за да построи църква. На помощ се озовали и Иерусалимският патриарх и началникът на Руската духовна мисия. Строителството било завършено в 1911 г., но иеромонах Иринарх не доживял да види готовия храм.

След освещаването на храма свещениците започнали да забелязват, че всяка година на празника Преображение неизменно се появявал облак. Понякога били много облаци. Дори при пълното безветрие на лятото те прелитали до храма и засенявали Таворската планина. Август по тези места е най-сухият месец, когато на небето няма нито едно облаче и никакъв вятър. Но това явление светкавично добило известност в целия православен свят и от всички краища на земята започнали да се стичат поклонници. Хиляди хора станали свидетели на това чудо, твърдейки:

„Видяхме на небето облаци, които долетяха отнякъде с огромна скорост и застанаха над нас, въпреки че нямаше дори помен от вятър”.

„Отнякъде с огромна скорост долетя едно облаче, което стигайки до църквата, сякаш се разтвори над нея. Други облачета го следваха, но над храма и те се разтваряха във въздуха...”

Понякога облаците излъчвали тайнствена светлина:

„Видяхме в тях да проблясват светкавици, подобни на светкавиците при буря, но без гръм; само ярки проблясъци, като искри и звездички...”

Понякога облаците се държали удивително:

„На литургията пяха два хора. Внезапно над първия се появи облак. Когато запя вторият хор – облакът се премести над него. После пак над първия и обратно. И това продължи цялата служба!”

Още в началото на 20 век на Тавор недалеч от православния храм своя базилика построили и католиците. Но ето каква странност отбелязват в своите разкази поклонниците:

„Облаците, сякаш плувайки във въздуха, стигат до православния храм. После сменят посоката и тръгват да напускат пределите на храма, на човек му се струва, че се отравят към отстоящия на 400-500 метра католически храм, но в мига, в който напуснат пределите на православния, тутакси се разсейват и не стигат до него...”

Ето такива чудеса се случват всяка година на планина Тавор! За някои от поклонниците те са истинско откровение, първа стъпка по пътя към Вярата. А за други - още по-голямо приближаване към Твореца, привлечени от Неговия Глас: Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение; Него слушайте!Често облакът слиза освен на утринната и на нощната Литургия и тогава това става под формата на благодатна роса.
...

www.sibir.bg/index.php



Учени потвърдиха чудото на Тавор

 

image




Комисия по чудесата на Руската Православна Църква доказа, че чудо има!

Говорим за чудесата с Павел Василиевич Флоренски, доктор на геолого-минералогическите науки, преподавател в Руския Държавен Университет по нефта и газа, академик на РАЕН (Руската Академия по естествени науки), оглавяващ работната група по чудесните знамения при Богословската комисия на Московската патриаршия, и със Сергей Миров, организатор на последното изследване на Комисията по изучаване на чудесата – явлението на планина Тавор.

През миналото лято комисията беше в Израел, за да проучи свръхестественото явление, което събира на библейската планина Тавор голямо количество поклонници. В 17-а глава на Евангелието от Матея се казва, че Иисус Христос заедно с апостолите Петър, Иаков и Иоан възлязъл на тази планина и се преобразил. „И лицето Му светна като слънце, а дрехите Му станаха бели като светлина. И ето, явиха им се Моисей и Илия, разговарящи с Него” (Мат. 17:2-3). Питаме Сергей Миров:

- Нима всичко това се случва и днес? Над вярващите все тъй ли снизхожда Божията благодат?

- Удивителното е, че слизането на Благодатния облак става само на територията на православния манастир! По време на богослужението над вярващите преминава светещо кълбо, след това над кръста на храма „Преображение Господне” се появява облаче, което увеличава размера си, спуска се над събралите се вярващи и ги покрива, излъчвайки живителна влага. Реших, че този феномен трябва да бъде изучен от позицията на светските хора, които се съмняват в чудесата. Нужно бе да се подходи към въпроса от научна гледна точка, за да са сигурни хората, че не ги лъжат.

- А присъстват ли в екипа авторитетни специалисти?

- Да. Научният сътрудник към Метеорологичния център „Фобос” Марина Макарова. Подобно изследване не може да мине без метеоролог. Тя каза какви прибори трябва да се вземат и ние закупихме портативни метеостанции за измерване на налягането, температурата и влажността, за определяне точката на роса*. Установихме връзка с метеорологичната служба на Израел. От вечерта разположихме метеостанциите и седнахме сред многохилядната тълпа вярващи в двора на манастира, а Марина Макарова записваше метеорологичните данни. Аз включих телекамерата, Павел Василиевич бе въоръжен с фотоапарат. Наоколо имаше гърци, украинци, грузинци, молдовани, вездесъщите японци и руснаци.

Марина каза: „Не знам какво чакат всички тези хора, но при такъв сух въздух, при такава температура образуването на мъгла е невъзможно!” Не разбирах много от това което се случваше, но всичко ми стана ясно, когато молитвите на патриарха привършиха и дойде време за Тайнството Причащение. Изведнъж хората бяха обзети от всеобщо вълнение и започнаха да махат с ръце. Започна да ни обгръща мъгла, която се взе незнайно откъде! Всички наоколо се кръстеха, а аз не си губих времето и насочих обектива на камерата в центъра на събитията. И... не може да бъде! В прозорчето на монитора ясно се виждаше как ни обгръща стелеща се мъгла! Макарова беше изумена, а Флоренски - щастлив...

Чудото стана! Макар и не в тази христоматийна форма от Евангелието. Според всички параметри обаче образуването на мъгла в тези условия бе невъзможно! И обяснение на този факт метеорологията не е в състояние да даде.

- Павел Василиевич, а какво е за вас чудото?

- За вярващия човек всичко това са прояви на Божията благодат. Но има хора, които искат да подменят вярата в Бога с жаждата за чудеса. Прозренията, предсказанията и даже изцеленията по принцип не представляват интерес за нашата комисия. Ние изучаваме само физическите явления: мироточене, дублиране на изображения на икони върху стъкло, самообновяване на икони и някои други явления, които могат да се изучават с научни методи. Със случаите на чудесни изцеления, лечения, прозрения се занимават свещениците, а не ние, учените, защото при тях няма конкретно вещество, което може да бъде анализирано.

С помощта на съвременни високо прецизни прибори наблюдавахме и появата на Светия Огън в Иерусалим. Заключението е просто: появата на Благодатния Огън се придружава от силни пиезоелектрически явления из вътрешността на целия храм и прилежащото му пространство, приличащи на тези, които се появяват при силна гръмотевична буря, но буря нямаше... Значи това явление може да се отнесе към чудесните.

- Как мислите, всички ли необясними явления, с които се сблъсквате, са от Бога?

- Днес, когато у мнозина се отвориха очите и започнаха да забелязват духовните явления, стана очевидно, че животът е пълен с чудеса – едно от друго по-невероятни и удивителни. Но от Бога са само тези чудеса, които стават в Църквата. В края на краищата шаманските камъни също могат да замироточат, шаманите действително могат да извършват удивителни чудеса, но главно е друго: че ние не знаем какви сили им помагат.

Да очакваш чудото не е лошо, но бих посъветвал хората да внимават, защото има и такива, които от користни подбуди изкушават останалите.

Днес така наречените народни целители придобиха голяма популярност, предлагайки чудесни изцеления. Но искам да посъветвам хората: пазете се от изцеления без труд и без усилия! Това е своего рода духовно менте. Водете правилен духовен живот и особено много се пазете от екстрасенсите и всякакви други целители, защото те отклоняват болния от професионалните лекари, а това може да се окаже смъртоносно...

Топфотоп.ру

Превод: Десислава Главева

* Температура на оросяване (или точка на роса) е температурата, при която съдържащата се в газа водна пара, достига състояние на насищане и кондензира – бел. прев.

budiveren.com/index.php


Тагове:   чудо,   тавор,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: prespanski
Категория: Други
Прочетен: 302547
Постинги: 265
Коментари: 53
Гласове: 1931
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031