Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.11.2011 19:04 - Кървава черта разделя завинаги комунизма и християнството
Автор: prespanski Категория: Други   
Прочетен: 656 Коментари: 0 Гласове:
2



Кървава черта разделя завинаги комунизма и християнството

Автор Любов Балакирева
понеделник, 07 ноември 2011

Разговор с проф. прот. Георги Митрофанов, член на Синодалната комисия по канонизация на новомъчениците, по повод годишнината от Октомврийската революция, която все още се чества на немалко места в Русия. Официално на днешния ден в страната се чества Денят на народното единство.

Отец Георги, днешните комунисти често наричат себе си и християни. Съвместими ли са такива понятия като християнство и комунизъм?

Теоретическата и практическа несъвместимост между комунизма и християнството е един от главните изводи на ХХ век. Но все още има комунисти, които без да осъзнават своето престъпление пред историята на Русия, продължават да твърдят, че между комунизма и християнството съществува близост. Един от принципите, които правят двата светогледа абсолютно несъвместими е въпросът за частната собственост. Според комунистите, несъвършенството на живота се свързва с неправилното устройство на обществото, основано на съществуването на частна собственост. Според християните несъвършенството на живота е свързано с несъвършенството на човека, което е неизбежно след отпадането му от Бога.

За комунистите съвършенният живота на земята е принципно възможен, ако се изгради общество, в което на хората ще се отнеме частната собственост върху средствата за производство. За християните съвършенният живот на земята е принципно невъзможен, а забраната на човека да притежава частна собственост прави живота още по-несършен, защото така се ограничава човешката свобода.

Лидерът на Комунистическата партия на Руската федерация Генадий Зюганов често разсъждва за близоста между комунизма и християнството. По радиостанция "Эхо Москвы" той дори заяви, че Христос е бил първият комунист. Вие какво бихте отговорили?

Да се разсъждава за близост между християнството и комунизма в Русия, след като в първата половина на своето седемдесетгодишно управление комунистите почти напълно унищожиха най-голямата поместна православна църква в света, е толкова цинично, колкото и глупаво.

Неуспехът в опита да се създаде съвършено общество на земята комунистите си обясняват с неизпълнението на техните изисквания от хората. Затова тези хора трябва да бъдат заставени да им се подчиняват, или да се унищожават като врагове на народа, които пречат на щастливия и съвършен живот под властта на комунистите. Християните обясняват неуспеха на опитите да се създаде съвършено общество на земята с несъвършенството на човешката душа. Хората трябва да се призовават чрез личния пример на самите християни да станат по-добри, а не потискайки свободата им да ги насилваш да бъдат по-добри.

Затова, където идват на власт комунистите веднага започват да преследват религията: 7 000 убити представители на духовенството и монашеството в Испания за 1936-1937 г. и над 120 000 убити предствители на духовенството и монашеството в Русия от 1917 до 1956 г.

Възможно ли е по силата на някакви обстоятелства комунисти и християни да застанат от едната страна на барикадата?

Комунистите обещавайки невиждано материално изобилие и свобода превръщат основната маса от хора в страните, където са на власт, в бедняци, лишени от всякаква свобода.

Християните подчертават, че материалното изобилие не бива да бъде смисъл на човешкия живот и че свободата на човека, преди всичко се съдържа в освобождението от собствените греховни страсти. Във всички времена и общества това разбиране е водело до развитие на принципите на по-справедливо разпределение на материалните блага и свобода в духовния и творчески живот на човека. Така че комуниститът, за да се окаже на една страна с християните, просто трябва да стане християнин.

Е, но все пак, комунистите признават поне нравствените заповеди на християнството?

Има и други светогледни принципи, които правят съвършено несъвместими християнството и комунизма и един от тях е отрицанието от комунистите на смисъла на нравствените заповеди. Комунистите отричат безусловния и вечен смисъл на главните нравствени заповеди: убийството на класовия враг е доблест, кражбата е добродетелна, когато се отнема имуществото на частния собственик. (Бел. ред. В СССР децата се възпитаваха да доносничат срещу родителите си, ако не са верни на партията, погазавайки нравствения приницип на синовна любов към майката и бащата.) За християните това е немислимо, защото за тях нравствените заповеди са непроменими – убийстовото и кражбата са грях пред Бога, независимо кога, къде и кой ги извършва.

С унищожаването на милиони православани християни болшевиките начертаха непреодолима кървава духовно-историческа черта, която завинаги разделя комунизма и християнството. След това да се разсъждава за близост между тях в Русия е толкова цинично, колкото и глупаво.

Протоиерей Георгий Митрофанов е професор в Санкт-Петербургската духовна академия, църковен историк и публицист, член Синодалната комисия по канонизация на новомъчениците в Русия.

Източник: Россия в красках
Превод: Цв. Антонова


www.dveri.bg/content/view/14042/172/




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: prespanski
Категория: Други
Прочетен: 303199
Постинги: 265
Коментари: 53
Гласове: 1951
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930