Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.09.2012 18:10 - Опровергаха автентичността на папируса, съобщаващ за "жена на Христос"
Автор: prespanski Категория: Новини   
Прочетен: 1699 Коментари: 0 Гласове:
1



Понеделник, 24 Септември 2012 16:37
Автор: Двери.бг


image  

Британският учен Франсис Уотсън опроверга автентичността на папируса, за който се твърдеше, че съдържа нови подробности за земния живот на Иисус Христос. В него се твърди, че Иисус е имал жена. След анализ на текста, професорът в Университета на Дърам /University of Durham/ стига до заключението, че “практически е сигурно”, че  предизвикалият широка дискусия в научни и обществени кръгове фрагмент не е истински. Както се оказва, в него има значително влияние на книги, отпечатани много по-късно.

Преди това научният свят се отнесе скептично към изследванията на професора в Харвардския университет Kaрън Кинг, която твърди, че е открила нови доказателства за земния живот на Иисус Христос, включително и за брака му с Мария Магдалена. Въз основа на проучване на осем реда в малък фрагмент от папирус, датиращ от IV в., тя стига до заключението, че Христос е имал жена.

Уотсън настоява, че текстът е фалшив. Според него, това е компилация от фрагменти от истинското евангелие на Тома  на коптски, които са  пренаредени. “Ще бъда много изненадан, ако това не е съвременен фалшификат, въпреки че е възможно самият текст да е съставен по този начин през IV век,” – каза Уотсън. Той не критикува Кинг директно, а  отбеляза някои характеристики, които показват, че компилаторът не е знаел коптски език. Тези “учтиви изрази” означават, че текстът все пак е съвременен, обясняват коментатори.

И други учени изразиха съмнение в автентичността на папируса. Експертът по коптски ръкописи д-р Кристиан Аскеланд, който участва заедно с Карън Кинг в римската конференция, където папирусът бе представен, веднага постави под съмнение неговата истинност и каза, че "този фрагмент не може да бъде част от по-голям литературен документ". Става дума за фалшификат, твърди ученият. Сътрудникът на Берлинския Хумболд университет Елин Сочию също счита, че става дума за фалшификат. "Текстът не изглежда истински, ако бъде сравнен с коптските ръкописи от IV век". 

dveri.bg/3pqyx

image



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: prespanski
Категория: Други
Прочетен: 303291
Постинги: 265
Коментари: 53
Гласове: 1953
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930