Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.06.2012 00:05 - Неврокопският митр. Натанаил отхвърли архонтството
Автор: prespanski Категория: Новини   
Прочетен: 898 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 22.06.2012 00:06


image


Неврокопският митр. Натанаил отхвърли архонтството

Четвъртък, 21 Юни 2012 13:16

Днес Неврокопският митрополит Натанаил се разграничи от взетото решение на Св. Синод за узаконяване на архонтството и за приемането на правилник за произвеждането на архонти. Решението бе взето под давление на Пловдивския митрополит Николай в отсъствието на Негово Светейшество Българския патриарх Максим и на двамата митрополити Неврокопски Натанаил и Русенски Неофит. В писмо до патриарх Максим Неврокопският митрополит пише, че вярващите в неговата епархия са смутени и съблазнени от отмяната на решението на Св. Синод в пълен състав от 2007 г. и са поискали от него обяснение за действията на Синода. Според митр. Натанаил практиката да се отменят принципни решения на Св. Синод не спомага за преодоляването на смущенията, а напротив увеличава ги, защото подронва доверието на хората към решенията на висшия управленски орган на БПЦ. Той определя архонтството като нововъведение, чуждо на традициите на нашата Църква, което „унижава великата добродетел на храмостроителството от чисти подбуди”. Следва пълният текст на писмото на митр. Натанаил: 

До Негово Светейшество Българския патриарх

МАКСИМ

Председател на Св. Синод

ВАШЕ СВЕТЕЙШЕСТВО,

Повод да пишем настоящото ни писмо е обаждането по телефона на мнозина православни християни от епархията и извън нея, които са се съблазнили от решението на Светия Синод, взето в заседанието му на 14 юни 2012 г., прот. № 16 и публикувано в същия ден на официалната интернет страница на Българската православна църква – Българска Патриаршия.

Отворихме официалната интернет страница на БПЦ – БП и прочетохме повода и взетото решение, което цитираме: „За да не се създава съблазън и смущение в обществото, Св. Синод преразгледа решението си от 24.01.2007 г., прот. № 3 – пълен състав, и в светлината на св. православна традиция, в която съществува молитва за ктиторите, дарителите и благоукрасителите на св. храмове и манастири, отменя решението, взето в заседание на Св. Синод от 24.01.2007 г., прот. № 3 – пълен състав.

На следващо заседание Св. Синод ще разгледа и приеме строг регламент и правилник за даване в бъдеще на отличието „архонт”.

Дотогава никой да не бъде отличаван с отличие „архонт” от страна на епархийските митрополити.

Това решение да бъде публикувано в официалния сайт на БПЦ – БП.”

На Вас и Високопреосвещените митрополити на Светия Синод е известно, че поради здравословни причини още не сме взели участие в заседанията на редовната юнска сесия през настоящата 2012 година.

Не сме присъствали на заседанието и не знаем как се е стигнало до това решение. Не осъждаме и не оправдаваме никого. Това право е на Бога.

Архиерейската ни съвест, обаче, е смутена и възмутена от горното решение. Още в първия абзац на решението си Светият Синод като преразглежда решението си от 24.01.2007 г., прот. № 3 – пълен състав и го отменя, създава съблазън и смущение не само в обществото, но и сред вярващия народ.

Повече от смущение буди обстоятелството, че се създава практика да се отменят принципни решения на Светия Синод с оглед определени случаи и определени личности, което поставя под съмнение авторитета на Светия Синод, който основава своето начало на съборността и стабилност на взетите решения, което означава и предвидимост на действията на Светия Синод за вярващите и обществото.

Не е уместно да се прави сравнение със „св. православна традиция, в която съществува молитва за ктиторите, дарителите и благоукрасителите на св. храмове и манастири” и архонтството. Архонтството е нововъведение и чуждо на православната традиция в Родната ни Църква.

Страхуваме се, че с отмяната на решението на Светия Синод от 24.01.2007 г., прот. № 3 – пълен състав с прот. № 16 от 14 юни 2012 година, както и какъвто и „строг регламент и правилник” да приеме Светият Синод за даване в бъдеще на отличието „архонт”, съблазънта, създадена с това решение ще си остане.

С това решение Светият Синод на Българската православна църква – Българска Патриаршия:

1. Унижава великата добродетел на храмостроителството от чисти подбуди.

2. Трябва да преработи молитвите, които Светата Православна Църква е въвела в богослужебния чин „за ктиторите, дарителите и благоукрасителите на светите храмове и манастири” и да го замени с „архонтите” – термин, който включва в себе си друго съдържание.

3. Възкресява изчезналия и в Римокатолическата църква институт на индулгенциите – защото по този начин ще се заблуждават човеци да си купуват измислени благороднически титли чрез построяване на храм.

4. Разделя човеците и вярващите на „благородни” и „неблагородни – прости, обикновени” и то чрез унаследяване.

5. Спомага на човеци да бъдат завладени от гордостта и суетата и носи отговорност за душите на тези хора. Отрича на дело Господните слова: „милостинята ти да бъде скришом; и твоят Отец, Който вижда в скришно, ще ти въздаде наяве” (Мат. 6:4). Отрича небесната награда.

На основание горното заявяваме, че се разграничаваме от това решение на Светия Синод и няма да се съобразяваме с него. Колкото време Господ ни дарува по Своята милост да оглавяваме богохранимата ни Неврокопска епархия, нито ще произвеждаме в „архонтство” когото и да било и за каквито и да било заслуги към светата ни Православна църква в диоцеза на епархията и извън нея.

За пореден път оставаме с убеждението, че с такива решения се създават поводи за нови разцепления. Кому е нужно днес това?!

Иисус Христос казва: „Горко на оногова човека, чрез когото съблазън дохожда” (Мат. 18:7). Ние, членовете на Светия Синод, сме длъжни преди всичко да не даваме повод за съблазън, а да пазим АВТОРИТЕТА и ЕДИНСТВОТО на БОЖЕСТВЕНАТА ИНСТИТУЦИЯ – ПРАВОСЛАВНАТА ЦЪРКВА в диоцеза на Българската православна църква – Българска Патриаршия, защото в Нея всички се СПАСЯВАМЕ. Да не забравяме какви обети сме дали по време на епископската ни хиротония. Да утвърждаваме милия ни православен български народ в истините на светата православна вяра и го укрепяваме в родолюбивия дух и традиция на нашите предци за спасение.

Надяваме се и се молим Бог да устрои нещата в Светия Синод тъй, че в бъдеще при взимане решения дори и в най-дребното, да не даваме повод за съблазън, за да се окажем наистина и пред Бога православни епископи и пастири, които са готови да положат душите си за Божието стадо (Йоан. 10:11), а не да го пръскат.

Препоръчваме се на първосветителските Ви молитви и оставаме на Ваше Светейшество в Христа брат,

НЕВРОКОПСКИ МИТРОПОЛИТ НАТАНАИЛ

dveri.bg/khr6x



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: prespanski
Категория: Други
Прочетен: 303787
Постинги: 265
Коментари: 53
Гласове: 1958
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930