Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.01.2012 17:09 - Английският пъстър молец НЕ е пример за еволюция!
Автор: prespanski Категория: Други   
Прочетен: 996 Коментари: 0 Гласове:
1



Английският пъстър молец

Много учебници и книги с еволюционистични предразсъдъци се позовават на английския пъстър молец като добър пример за „еволюция в действие.”
Учениците са подвеждани да вярват, че светлата разновидност на
Biston betularia (английския пъстър молец) е еволюирала в тъма* разновидност по време на индустриалната революция в резултат на фабричните сажди покриващи дървесните дънери, на които молците кацат.

Какво всъщност се е случило?
В действителност известен факт е, че и светлият, и тъмният вид на английския пъстър молец са живели в Англия преди индустриалната революция. Тъмните са били рядкост. Когато светлите дървета потъмнели от сажди, преобладаващите бели молци кацащи на дърветата явно са станали по-забележителни за хищните птици. Тъмните молци предполагаемо са били по-добре прикрити, така че техният брой надвишил този на белите. Това еволюция ли е? Не, разбира се, не, защото едни и същи разновидности са били там и преди, и след това, само в различни количества. Но защо това се използва лъжливо като „доказателство” за еволюцията?[1]

През 1955 д-р Кетълуел от Оксфордския университет в Англия измисля разказа за меланизма на пъстрия молец като свидетелство за еволюция чрез естествен отбор.
Оттогава този разказ присъства в почти всек текст по биология като доказателство за еволюцията. Но има сериозни проблеми с разказа на Кетълуел.

1. Молецът не каца по дървесни дънери! Точно два молеца са били виждани върху дървесни дънери в продължение на повече от 40 години! Кетълуел всъщност залепил два мъртви молеца на дърво за да направи своята известна снимка, публикувана в толкова много учебници.
2. Пеперудите нямат склонност да избират съответстваща среда.
3. Резултатите на Кетълуел не са потвърдени от по-късните изследвания.
4.  Наистина е имало промяна в популацията на молците, но тя е станала много преди да пораснат нови лишеи върху замърсените дървета. Подобна промяна в популацията на молците има и в индустриалните области в Сащ, но там няма промяна в лишеите.

Цветната пеперуда е просто още един пример за така наречено доказателство за еволюцията, което бива широко публикувано в продължение на много години, и след това тихо премахнато, когато истината най-накрая бива изследвана от други учени. Вероятно „експертният” модел „на пресяване на молеца” е довел много хора да „погълнат камилата” на заблудата. Внимавайте, когато следващият път чуете за някое сензационно „доказателство” за еволюцията в действие.[2]



*Предполагам, че думата е „тъмна”, но има печатна грешка.

[1] Питърсън, Д. Разкриване тайните на творението. С. 98.

[2] Питърсън, Д. Пос. съч. С. 99.





Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: prespanski
Категория: Други
Прочетен: 302548
Постинги: 265
Коментари: 53
Гласове: 1931
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031