Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.12.2011 19:02 - Основният градивен елемент на живота
Автор: prespanski Категория: Други   
Прочетен: 2782 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image        

 

 

                   Невероятния  атом ВЪГЛЕРОД

 

                

               Има и още нещо, което трябва да знаем и което усложнява условията за произхода на живота до невъобразима сложност и изключва напълно случайността. Това е невероятният атом Въглерод.

 

       За да съществува живот на земята, е необходим голям запас от въглерод. Въглеродът се образува от комбиниране или на три хелиеви ядра, или на хелиево и берилиево   ядро. Известният математик и астроном професор сър Фред Хойл е установил, че за да може това да стане, енергийните нива на основното състояние на ядрото трябва да са много прецизно настроени едно спрямо друго. Това явление се нарича ,,резонанс”. Ако отклонението е повече от 1% в която и да е посока, Вселената не би могла да поддържа живота. По късно самият Хойл признава, че нищо не е разклатило атеизма му така силно, както това откритие.  Той казва : ,, изглежда като че ли някакъв суперинтелект си играе както с физиката, така и с химията и биологията.  Няма слепи  природни сили, за които си заслужава да говорим.”

              / цитирано в кн. ,,Погребала ли е науката Бога”, стр. 59 /

 

        Виждаме  колко невероятен е  атомът Въглерод.   Но има и още изненади. Както вече казахме, той е  един от основните градивни елементи на аминокиселините, дори можем да кажем, че той е най-жизненоважният елемент за живите същества, защото всички живи организми са изградени от въглеродни съединения. Няма да ни стигнат множество страници, за да опишем качествата на въглеродния атом, който е изключително важен за нашето съществуване. Дори науката химия не е способна да открие всичките му особености.

               Една от най-съществените особености на въглерода е способността му да формира вериги много лесно като подрежда в редица един след друг въглеродните атоми. Най-късата въглеродна верига се състои от два въглеродни атома. Въпреки липсата на точна цифра за броя на въглеродите, които образуват най-дългата въглеродна верига, ние можем да говорим за верига със седемдесет връзки. Ако вземем предвид, че силициевият атом, който може да формира най-дългата верига след въглеродния атом, формира шест връзки, то ще бъде разбрано още по-добре изключителното състояние на въглеродния атом. Причината за способността на въглерода да образува вериги с толкова много връзки е, че неговите връзки са само линейни. Веригите също така могат да бъдат с разклонения, като те също могат да формират многоъгълници.  В този момент формата на веригите играе много важна роля. Така например, ако в две въглеродни съединения въглеродните атоми са равни на брой, но са се комбинирали в различен вид вериги, то се получават две различни вещества. Благодарение на гореспоменатите особености на въглеродният атом, той може да произвежда молекули, които са от жизнено значение за живота.

             Някои въглеродни съединения са съставени само от няколко атома, а други пък съдържат хиляди или дори милиони такива. Освен това, нито един друг елемент не е толкова многостранен, колкото въглеродът, във формирането на молекулите с една такава продължителност и устойчивост. Известният химик Дейвид Бърни обяснява качеството на този елемент в книгата си „Живот” така:

„Въглеродът е много необикновен елемент. Без наличието на въглерод и неговите изключителни качества не е възможно да съществува живот на Земята.”

                (David Burnie, Life, Eyewitness Science, London : Dorling Kindersley, 1996, стр.8)

             По отношение на значението на въглерода за живите същества английският химик Невил Сидгуик пише в „Химичните елементи и техните съединения”:

„Въглеродът е единствен по рода си сред елементите от гледна точка на броя и разнообразието на съединенията, които може да образува. Около четвърт милион вече са изолирани и дефинирани, но това ни дава една непълна представа за неговата сила, тъй като въглеродът е основа на всички форми на жива материя.”

                           (Nevil V. Sidgwick, The Chemical Elements and Their Compounds, vol.1, Oxford : Oxford University Press, 1950, стр.4902)

 

               Човешкият мозък е недостатъчен, за да разбере напълно възможностите на този атом, който има само шест протона, шест неутрона и шест електрона. Не е възможно нито едно от свойствата на този атом, който е от жизнена важност за живота, да се е формирало случайно. Въглеродният атом, както и всичко останало, е сътворено от Бог така, че съвършено да се приспособява към телата на живите организми, които Творецът  обхваща до самите им атоми: Структури, толкова разнообразни, колкото клетъчната мембрана, рогата на лосът, стъблото на секвоята, лещите на окото и отровата на паяка, са съставени от въглеродни съединения. Въглеродът, смесен с водород, кислород и азот в множество различни количества и геометрични класификации, довежда до едно обширно разнообразие от вещества с изключително различни особености. И така, каква е причината за способността на въглерода да формира приблизително 1.7 милиона съединения? 

           Забележително!  Наистина  способността на този атом да влиза лесно в съединение с други елементи е удивителна. Но за да се получи определена аминокиселина, той трябва да влезе в съединение с останалите елементи / азот водород и кислород / само по един единствен начин. Между  милиардите варианти  има само един и Въглеродът избира него!  Ако сбърка, няма да има аминокиселина, няма да има и белтък няма да има и живот... Но атомът Въглерод никога не бърка!   И това да е случайно?!

            Много пъти  съм го казвал, ще го кажа пак.  Човекът е мислещо същество надарено с разум. Този разум има уникалната способност / която липсва при другите живи същества / да анализира дадени събития и факти и да решава кое е право и кое не, кое е истина и кое лъжа, кое е вероятно и кое е малко вероятно или невъзможно и т.н. Когато вероятността дадено събитие да се случи, е много малка, тогава говорим за преднамерено планиране. Например, ако в определен магазин  започнат да ви връщат по-малко ресто в 99 от 100 случая, тогава какво ще си помислите?  Какво ще ви продиктува вашия разум? Това случайност ли е или преднамерено планирано действие?  Мисля, че отговорът не е труден. Заключението ви ще се основава на факта, че вероятността да ви връщат по-малко пари по погрешка толкова много пъти е изключително малка, за да не кажа невъзможна.

        За това, когато говорим за Вселената, за нашата земя, за многообразието на живота, за изключителната прецизност на  всичко, което е довело до съществуването и поддържането на всичко  това, сами можем да преценим имаме ли случайност или всичко говори за преднамерено планиране.  



http://www.sibir.bg/blog/krushka/



Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: prespanski
Категория: Други
Прочетен: 303759
Постинги: 265
Коментари: 53
Гласове: 1957
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930